lauantai 1. lokakuuta 2011

Vukko Markoksen muotokuva


Valehteleminen on oikeastaan aika helppoa. Totuuden kiertäminen on vielä helpompaa. Tänään kerroin ainakin kolme valhetta, kolmelle eri ihmiselle. Kadun niistä ainoastaan yhtä.

Ensimmäisen valheen kerroin keskipäivällä nuorelle asunnonvuokraajalle, joka etsi huumeluolaansa uutta asukasta. Asunto oli varsin kaukana keskustasta, mutta se ei ollut sen suurin ongelma. Ulko-ovi ei mennyt kiinni, sisällä oli likaista ja vuokrattavassa huoneessa oli rispaantunut vuodesohva, joita näkee yleensä vain rantojen miesten kesähuviloina. Senkin edellinen vuokralainen oli viemässä pois.

Lisäksi asunnossa oli kaksi koiraa, joista toinen oli suloinen pikku ruttunaama, joka osoitti kiintymyksensä nylkyttämällä jalkaani. Toista hurttaa omistaja ei päästänyt ulos, vaikka se kamppaili kovasti päästäkseen tuhoa… tutustumaan minuun. Valhe numero uno: ”Tämä asunto on oikein kiva. Haluaisin muuttaa siihen.”

Toisen valheen kerroin muutamaa tuntia myöhemmin eräälle toiselle vuokraisännälle. Asunto oli tilava ja aivan asuttava ja siitä pääsi korkean kerrostalon katolle, josta näki koko kaupungin. Pelkästään tuon katon takia haluaisin asua siellä. Hän kysyi, kuinka pitkäksi aikaa haluaisin tehdä sopimuksen. Katsoin häntä silmiin ja sanoin valheen numero due: ”Opiskelen täällä kaksi lukukautta.”

Kolmas tapaus ei varsinaisesti ollut valhe, mutta ei aivan täysin tottakaan. Se on myös ainoa, joka harmittaa. Läheltä yliopistoa, hurmaavien kujien takaa löysin asunnon, jossa asui kaksi mukavanoloista italialaismiestä. Asunto oli tilava, joskin vähän varjoisa. Jutellessamme kävi ilmi, että toinen vuokralaisista opiskelee latinaa Bolognan yliopistossa, mihin tietenkin tarrasin ja kerroin, että olen opettanut lääketieteen latinan kurssia yliopistossani.

Tunsin, että erotuin edukseni monista ihmisistä, jotka kävivät katsomassa taloa, mutta asukkaat vaikuttivat mukavilta ja heille valehteleminen tuntui ikävältä. Valhe numero tre oli vastaus kysymykseen siitä, kuinka kauan aion asua talossa: ”Minulla on sopimus Bolognan yliopiston kanssa yhdeksäksi kuukaudeksi. Sen jälkeen haluaisin työskennellä Bolognassa.”

Molemmat ovat totta siinä, että vaihtosopimus Bolognan yliopiston kanssa todellakin on yhdeksän kuukauden mittainen. Sopimus oman yliopistoni kanssa tosin on vain tammikuun puoleen väliin. Ja mitä tulee työskentelyyn, kukapa ei haluaisi tehdä töitä Bolognassa.

Valheideni lyhyet jäljet nähdään parin päivän päästä, sillä vuokranantajat lupasivat, että silloin heille voi soittaa ja kysyä, kuka asuntoon muuttaa. Huumeluolasta tosin luvattiin soittaa tänään, mutta minusta tuntuu, että he löysivät jonkun sopivamman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti