perjantai 23. syyskuuta 2011

Näin loogisesti ajateltuna

"Miksi sinun pitää taas lähteä?" mummoni kysyi, kun näin hänet ehkä viimeistä kertaa ennen Italian-vaihtoa. Sitä voisi kuvitella, että tuollaiseen kysymykseen olisi jo keksinyt vastaukset siinä vaiheessa, kun asunto on tyhjennetty ja matkaan on aikaa enää pari päivää.

Ihminen on hyvä keksimään järjellisiä syitä toiminnalleen, vaikka tekisi päätökset hetken mielijohteesta. Australian-vaihdon jälkeen ajattelin, että en enää lähde Suomesta, kun kerran pääsin tänne takaisin. Kesti kuukausi, ja olin hakemassa Bolognan yliopistoon vaihtoon.

Saattaa olla, että ajattelin, että otan kaiken irti opiskeluajoistani ja kerrytän kulttuurista pääomaa opintopisteiden rinnalla. Opiskelin muutaman vuoden italiaa silloin, kun sitä vielä pystyi opiskelemaan kielikeskuksessa, ja jos en lähtisi vaihtoon, unohtaisin senkin vähän mitä ehdin oppia.

Ehkäpä Italia oli luonnollinen vaihtokohde antiikin kulttuurin opiskelijalle. Pölyiset kirjat on parempi korvata tomuisilla raunioilla, jotta saa kunnon käsityksen siitä, millaista elämä ennen on ollut.

Päätökseni taustalla voi toki olla myös halu kokea jotain uutta ja pelko siitä, että jos en lähde niin kadun sitä myöhemmin. Noista kahdesta ensimmäinen painaa vaakakupissa enemmän, sillä se suuntautuu eteenpäin eikä taaksepäin. 

En osaa vastata mummoni kysymykseen vielä. Ehkä hänen pitää kysyä samaa vaihdon jälkeen, sillä silloin minulla on ollut kolme ja puoli kuukautta aikaa ajatella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti