perjantai 2. joulukuuta 2011

Elämysmatkailua Sisiliassa – Catania ja Etna


Sisilia on onneksi niin pieni saari, että etäisyydet ovat varsin pieniä ja matkustusajat kohtuullisen lyhyitä. Palermosta pääsee itärannikon Cataniaan noin kahdessa ja puolessa tunnissa bussilla, joka maksaa viitisentoista euroa. Varasimme hostellin kaupungin keskustasta, joten sieltä oli helppo lähteä tutkimaan toista Sisilian suurta kaupunkia.

Ensivaikutelma Cataniasta oli sama kuin Palermosta: ränsistyneitä rakennuksia ja ilmeikkäitä ihmisiä. Jotkut retkikuntamme jäsenistä pitivät enemmän Cataniasta ja he olivat sitä mieltä, että se ei tuntunut yhtä vaaralliselta kuin Palermo, mutta minusta molemmissa oli hyvät ja huonot alueensa.

Catanian lähellä on tietenkin Etnan valtaisa luonnonpuisto. Varasimme puolikkaan päivän opastetun kierroksen tulivuoren valloittamiseen. Opas haki meidät hostellilta ja kierrätti ympäri tulivuorta. Aamulla sää oli kirkas, joten näimme vielä Etnan huipun, mutta päivän mittaan sumu nousi ja peitti näkyvyyden. Oppaamme selitti meille Etnan historiaa ja pelotteli mullistuksilla, joita tuliperäisillä alueilla saattaa tapahtua. Kapusimme myös laavaluolaan maan alle katsomaan, minkälaisia rakennelmia virtaava laava saa aikaan. Kierros maksoi 35 henkilöltä, mutta oli kyllä sen arvoinen.

Catanian kaupungista mieleen jäi eräs museokäyntimme. Saavuimme sinne puoli tuntia ennen sulkemisaikaa. Pöydän takana parveili viitisen ihmistä, jotka laskuttivat meiltä nelisen euroa sisäänpääsymaksua. Kiersimme näyttelyn nopeasti, sillä siellä ei ollut kovin paljoa nähtävää, mutta kun olimme jo melkein ulkona eräs oppaista liittyi seuraamme. Hän valitteli, että turistit eivät käy museoissa Sisiliassa. He olivat kuulemma tienanneet kolmekymmentä euroa sinä päivänä. Siitä heidän pitäisi saada maksettua mielestäni valtaisin henkilökunnan palkat. Tehokkuusajattelu ei selvästikään ole ehtinyt Sisiliaan asti.

Lopuksi taas valikoima tunnelmakuvia Cataniasta ja Etnasta. Seuraavaksi luvassa on Sisilian matkamme henkilökohtainen huippukohta, eli Taorminan kaunis pikkukaupunki.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti