perjantai 13. tammikuuta 2012

Myöhästymisen lyhyt oppimäärä – katkelma Myötäpäivään-blogin kultaisen käytöksen kirjasta


Italiaan verrattuna suomalaiset ovat täsmällistä kansaa. Jos tapaaminen on sovittu kello kahdeksi, useimmat ovat paikalla kahden aikaan. Ajoissa oleminen osoittaa kunnioitusta vastapuolta kohtaan, myöhästyminen taas kertoo itsekkyydestä.

Kaikki myöhästelevät joskus erinäisistä syistä: ehkä bussi oli lumimyrskyn takia myöhässä, ehkä kissa söi bussikortin. Joissakin tilanteissa myöhästyminen on myös suotavaa, joissakin täysin hyvän tavan vastaista. Tämä lyhyt opas kertaa yleisimmät tilanteet ja antaa käytännön ohjeet niin pinttyneelle myöhästelijälle kuin satunnaiselle kokeilijallekin.

Myöhästymistilanteen yleiset raamit voidaan määritellä kahden muuttujan perusteella. Ne ovat tilanne ja osanottajat. Näistä kahdesta riippuu mikä on se aikaikkuna, jona sovittua tapaamisajankohtaa tulisi noudattaa. Seuraavassa käsitellään näitä kahta muuttujaa muuntelemalla saadut tilanteet.

Tilanne: Virallinen. Osanottajat: 2–99
Aikaikkuna, jolloin  on ihailtavaa saapua sovitulle alueelle (AJOISSA): -20 – -10 min.

Klassinen esimerkki tällaisesta tilanteesta on työpaikkahaastattelu. Jos matkasuunnitelmiin varaa kaksikymmentä minuuttia ylimääräistä, myös yllättävät tilanteet voidaan usein sisällyttää aikatauluun ilman sen tärveltymistä. Koska toinen osapuoli ansaitsee näissä tilanteissa usein erityistä kunnioitusta tai ainakin sen osoittamista, myöhästyminen on erityisen tuomittavaa.

Tilanne: Virallinen. Osanottajat 100–9999.
AJOISSA: -30– -20 min.

Kun osanottajien määrä kasvaa, myös heidän vastuunsa olla ajoissa kasvaa. On eri asia odotuttaa kahta ihmistä kuin kahta sataa. Ylimääräiset minuutit ennen tilaisuuden varsinaista alkamista voi vaikka käyttää siihen, että sukii naamansa sellaiseen kuntoon, että kehtaa esitellä sitä tuhansille ihmisille.

Tilanne: Virallinen. Osanottajat: 10 000–100 000.
AJOISSA: +5 – +30 min.

Jos joutuu tällaiseen tilaisuuteen, ensimmäinen askel on tarkistaa ajokorttiin tai opiskelijakorttiin kirjoitettu nimi. Siinä tapauksessa, että kortissa lukee Lady Gaga, on aivan suotavaa tai jopa odotettavaa olla hivenen myöhässä. Osanottajat ymmärtävät kyllä, että pekonipukuun sonnustautuminen vie tavallista leninkiä enemmän aikaa.

Tilanne: Epävirallinen, julkinen. Osanottajat: 2
AJOISSA: -10 – +3 min.

Tämä on luultavasti yleisin tällä alalla kohdattava  tilanne. Kohtaaminen on sovittu pääkirjaston/kirjakaupan/minkä tahansa tunnistettavan monumentin eteen kello kahdeksitoista. Aikaikkuna on anteeksiantavaisempi kuin virallisissa yhteyksissä, mutta kolmen minuutin myöhästyminen sallitaan ainoastaan samasta syystä kuin moottoritiellä ajetaan aina sataakahdeksaa. Eri kellot saattavat nimittäin olla kierretty hiukan eri asentoon samoin kuin nopeusmittaritkin.

Paikalle ei kuitenkaan kannata saapua kymmentä minuuttia aikaisemmin, sillä julkisella paikalla odottelu aiheuttaa naaman vääntymisen sitruunalle. Jos molemmat saapuvat tapaamiseen muutamaa minuuttia ennen sovittua aikaa, he voivat käyttää ylimääräiset minuutit toistensa onnittelemiseen siitä, että he ovat kunniallisia yhteiskunnan jäseniä.

Tilanne: Epävirallinen, yksityinen. Osanottajat: 3–5.
AJOISSA:  -10 – +7 min.

Jos tapaat julkisella paikalla enemmän kuin yhden ihmisen, on sallittua venyttää saapumista viidellä minuutilla kahdenväliseen tapaamiseen verrattuna, sillä on todennäköistä, että odottelija saa seuralaisen jostakin muusta ryhmänne jäsenestä. Huomattavaa kuitenkin on, että AJOISSA-aikaikkuna on laskettu olettaen, että saapumisajankohta t noudattaa normaalijakaumaa. Ei siis ole hyvien tapojen mukaista aina noudattaa myöhäisintä mahdollista aikaa.

Tilanne: Epävirallinen, yksityinen. Osanottajat: 2.
AJOISSA: +3 – +15 min.

Tämä on toinen yleisesti luonnossa kohdattava asiaintila. Olet sopinut, että näet ystävääsi hänen kotonaan kello kahdeltatoista ja syötte keksiä/juustokakkua/sananne ja ilmoitatte, että menette vanhojen tansseihin jonkun muun kanssa.

Koska tilanteeseen ei kuulu julkista odottelua, aikaikkuna on siirtynyt kokonaisuudessaan aikajanalla oikealle. Ennen sovittua aikaa ei ole soveliasta ilmaantua paikalle, sillä on oletettavaa, että isäntä tai emäntä korjaa likapyykkinsä ja nolon harlekiiniromaaninsa sängyn alle vasta noin minuuttia ennen tapaamisen aiottua ajankohtaa.

Tilanne: Epävirallinen, yksityinen. Osanottajat 3–5.
AJOISSA: +3 – +10 min.

Tilanne on muuten sama, mutta aikaikkuna on viisi minuuttia pienempi, sillä liian myöhään saapuessaan osanottaja tuhlaa paitsi omaansa, myös ainakin kahden muun aikaa. Lisäksi kaveripiirissä saattaa helposti sattua tilanteita, joissa muiden myöhästyessä kaksi ihmistä, joilla ei ole mitään sanottavaa toisilleen joutuvat viettämään epämiellyttävän kauan kahdestaan, vaikka eivät varsinaisesti ole ystäviä.

Tilanne: Epävirallinen, yksityinen. Osanottajat 6–40.
AJOISSA: +30 – +60 min.

Jokaisen sosiaalisen eläimen elämässä koittaa hetki, jolloin hänelle saapuu kutsu juhliin, kotibileisiin tai hippoihin (sanavalinta riippuu siitä, millä vuosituhannella on sattunut syntymään). Jos juhlien on ilmoitettu alkavan kuudelta, käyttäytymistieteellisesti valveutunut kanssaeläjä ajoittaa saapumisensa suomalaisittain varsin myöhään. Tunninkin myöhästyminen on sallittavaa, etenkin siinä tapauksessa, että ei tunne juhlista ketään/ne on kaikki ihan tyhmiä muutenkin/rippipuku kiristää mahan kohdalta (jälleen kysymys on siitä, milloin on syntynyt).

Näiden tilannekohtaisten neuvojen jälkeen on sopiva hetki antaa yleisiä neuvoja myöhästymistilanteessa käyttäytymiseen.

Myöhästymisestä ilmoittaminen

Omasta myöhästymisestä tulee ilmoittaa vastapuolelle ennen kuin on oletettavaa, että hän lähtee siirtymään tapaamispaikalle. Missään tapauksessa ei pidä lähettää pahoittelutekstiviestiä siinä vaiheessa, kun itse astuu kotiovelta kadulle sillä kellonlyömällä, kun pitäisi jo olla kaupungilla. Muista myös, että puhelu on henkilökohtaisempi kuin tekstiviesti. Kirjeet alkavat  kuitenkin olla vanhanaikaisia, elämmehän jo 2000-luvulla.


Myöhästymiseen suhtautuminen

Jos vastapuoli on myöhässä, on tärkeää suhteuttaa reaktio siihen, kuka myöhästelijä on ja kuinka paljon hän on myöhästynyt. Jos olet rahallisesti riippuvainen myöhästelijästä – hän voi esimerkiksi olla pomosi – loihdi huulillesi hurmaava hymy. Usein hyökkäys on paras puolustus, ja käänteinen psykologia johtaa yllättäviin tuloksiin.

Jos myöhästyjä on sinulle läheinen ja vain hiukan myöhässä, voit sivuuttaa tapauksen olankohautuksella. Jos läheinen henkilö myöhästyy paljon, kuvittele puraisevasi sitruunaa, kun hän viimein suvaitsee ilmaantua.  Mikäli myöhästyminen on toistuvaa, voit liittää tervehdykseen myös mykkäkoulua tai muita passiivis-aggressiivisia käyttäytymismalleja.

Suhtautuminen myöhästymiseen suhtautumiseen

Jos huomaat olevasi tilanteessa, jossa myöhästyt edellä mainituista aikaikkunoista, on syytä pyytää anteeksi. Jos sinulla on oikea syy, sen mainitseminen on myös kohteliasta. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että vaikka vastapuoli näyttää haistaneen viikon vanhaa silakkaa, tosiasia on, että sinä olet myöhässä ja tällä tavoin syyllinen vastaanottajan mielentilaan. Anteeksipyyntö ja toistuvissa tapauksissa elämänkatsomuksen uudelleenarviointi tasoittavat kuoppaisenkin tien.

Kuten kultaisen käytöksen kanssa yleensäkin, teot puhuvat puolestaan. Jos kunnioitat sopimiasi tapaamisia ja ihmisiä, joiden kanssa ne sovit, kierrä sisäistä kelloasi vartti eteenpäin ja yllätä iloisesti – ole ajoissa.

(Kaikki tekstissä esiintyneet esimerkit ovat kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta, ja kaikki yhteydet oikeisiin ihmisiin ja tilanteisiin ovat sattumaa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti